Actieve openbaarmaking en de AVG. Wat zijn de juridische implicaties voor betrokkenen en organisaties?

Per 1 mei 2022 zal de Wet Open Overheid (Woo) de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen. Met de komst van de Woo wordt het recht op toegang tot publieke informatie in de Nederlandse wetgeving verankerd.

28 feb. 2022

Artikel 1 van deze nieuwe wet bepaalt: ‘Eenieder heeft recht op toegang tot publieke informatie zonder daartoe een belang te hoeven stellen, behoudens bij deze wet gestelde beperkingen.’ Onder de Woo geldt het principe van ‘actieve openbaarmaking, tenzij…’. Bestuursorganen moeten zo veel mogelijk uit eigen beweging informatie verstrekken. Maar is dit uitgangspunt praktisch wel altijd haalbaar? En wat is de impact van dit recht op betrokkenen en organisaties? Waar kent dit recht zijn grens? En wat zijn die ‘behoudens bij deze wet gestelde beperkingen’?

Mirjam Elferink schreef een bijdrage over de (privacy-)impact van de actieve openbaarmakingsplicht uit de Woo op privacy-issues voor het vakblad Overheidsdocumentatie (OD). Lees de gehele bijdrage hier, de bijdrage van Mirjam staat op pagina 10: https://od-online.nl/wp-conten...