E&K blogt: Privacy shield ongeldig en elektronische uitwisseling van persoonsgegevens in de zorg

E&K blogt met enige regelmaat over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo zijn er onlangs twee blogs van E&K verschenen. Een over de ongeldigheid van het EU-US Privacy Shield en een over de elektronische uitwisseling van persoonsgegevens in de zorg. Leest u mee?

24 aug. 2020

Wij hebben allereerst geblogd over de vraag of de doorgifte van persoonsgegevens aan de Verenigde Staten (VS) nog is toegestaan. Het EU-US Privacy Shield is namelijk recentelijk door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard. Daarmee is een juridische basis voor de doorgifte van persoonsgegevens naar in de VS gevestigde organisaties weggevallen. Verwerkingsverantwoordelijken die persoonsgegevens doorgeven aan of opslaan bij Amerikaanse partijen, moeten daarvoor nu een andere juridische basis gebruiken. Het Hof heeft daarnaast geoordeeld dat de modelcontractbepalingen van de Europese Commissie in principe wél een geldige juridische basis voor de verstrekking van persoonsgegevens aan derde landen (buiten de Europese Economische Ruimte) kunnen zijn. Daar zitten echter nog wel enkele haken en ogen aan. Meer weten? Lees hier onze blog.

Daarnaast schreven wij een blog over de elektronische uitwisseling van persoonsgegevens in de zorg. In de zorg worden steeds meer en vaker gegevens digitaal verwerkt en uitgewisseld tussen verschillende zorgaanbieders. Denk bijvoorbeeld aan het Landelijk Schakelpunt (LSP). Van belang is om zorgvuldig om te gaan met de veelal gevoelige patiëntgegevens. Daarom hebben zorgaanbieders in dat kader te maken met een veelheid aan wet- en regelgeving, waaronder de Wet algemene bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz). De Wabvpz kent sinds 1 juli 2020 een aantal nieuwe regels. Wat betekenen deze regels voor u? Dat leest u in onze blog.