Nieuwe wet- en regelgeving en ander belangrijk IE-, ICT- en privacy-nieuws.

Er staat weer het nodige op stapel in de wereld van ICT, IE en privacy. Wat komt er aan?

30 sep. 2022
  • Het hernieuwde Privacy Shield. Na het Schrems II-arrest van het Europese Hof van Justitie was het maar zeer de vraag of doorgifte van persoonsgegevens naar de VS nog wel mocht. Na lang onderhandelen zijn de Europese Unie en de VS in maart 2022 tot een nieuw akkoord gekomen voor het hernieuwde Privacy Shield. Dit nieuwe Privacy Shield moet voldoende waarborgen bieden om de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS weer toe te staan. Het voorstel wordt naar verwachting begin oktober 2022 gepubliceerd.
  • De rechtbank heeft op 22 september 2022 vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie over de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’ uit artikel 6 AVG. Kan een zuiver commercieel belang (winst maken) een gerechtvaardigd belang zijn voor de verwerking van persoonsgegevens? Het antwoord van het Hof beslecht mogelijk de discussie die hierover al jaren speelt.
  • Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). De Tweede Kamer stemde op 27 september 2022 unaniem voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Deze wet moet ervoor gaan zorgen dat patiëntgegevens straks digitaal, zonder toestemming van de patiënt, kunnen worden uitgewisseld. Door de Wegiz wordt het voor zorginstellingen verplicht om dit stap voor stap in te voeren. De Eerste Kamer buigt zich op dit moment over de wet.
  • Digital services act (DSA). Op 23 april 2022 is er een akkoord bereikt over de DSA. De DSA ziet op diensten die online worden aangeboden en is bedoeld om het internette beschermen tegen de verspreiding van illegale content en de vrijheid van informatie/meningsuiting van gebruikers te waarborgen. Ook beperkt de wet digitale advertentiemogelijkheden. De DSA zal betrekking hebben op alle aanbieders van online diensten in de EU. Naar verwachting treedt de DSA in 2024 in werking.
  • AI-verordening. De Europese Commissie publiceerde in april 2021 het concept van de Europese verordening op de artificiële intelligentie (AI). Deze verordening is bedoeld om het gebruik en de inzet van kunstmatige intelligentie te reguleren. Bepaalde vormen van AI zijn niet of slechts onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Er komt een toezichthouder, die flinke boetes kan opleggen, om de bepalingen uit deze verordening te handhaven.
  • AI-aansprakelijkheid Richtlijn. De Europese Commissie heeft op 28 september 2022 een voorstel voor een richtlijn gepresenteerd waarin zij de aansprakelijkheid bij schade die veroorzaakt is door het handelen of nalaten van AI (artificiële intelligentie), wil regelen. AI wordt steeds meer gebruikt in apparaten en dit kan soms tot nare ongevallen leiden: een automatische stofzuiger die een bank kapot maakt of een automatische airco die een huis bevriest. Het voorstel van deze richtlijn moet het voor mensen die schade hebben geleden door AI makkelijker maken om hun schade te verhalen op de producent. Het voorstel bevat daarom onder andere non-compliance vermoedens en verplichtingen voor producenten om informatie over te dragen.

De bovenstaande onderwerpen betreffen een overzicht van een aantal belangrijke ontwikkelingen. Deze en andere belangrijke ontwikkelingen houden wij uiteraard voor u in de gaten.