Nieuwsbrief

Elferink & Kortier Advocaten stuurt haar abonnees regelmatig een nieuwsbrief. Daarin berichten wij over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo bent u dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in IE-, ICT- en Privacyrecht. Klik op de link die onderaan op onze website staat om u ook aan te melden voor de nieuwsbrief.

Intellectueel eigendom

Productfoto’s van chalets komen niet in aanmerking voor het auteursrecht

2 aug. 2023

Online advertenties en webshops staan er bol van: productfoto’s. Deze foto’s zijn bedoeld ter illustratie van de aangeboden producten. Vaak is het product zo objectief mogelijk afgebeeld, en afgezet tegen een neutrale achtergrond. Omdat consumenten een getrouwe weergave dienen te krijgen van het product, is er bij het maken van productfoto’s weinig ruimte voor artistieke vrijheden. Dat kan problemen opleveren in het geval dat deze productfoto’s elders worden overgenomen. Vanwege het gebrek aan vrije en creatieve keuzes die worden gemaakt bij het schieten van een productfoto, is het vaak zo dat er geen auteursrecht op deze foto’s rust. Ook in onderstaande zaak was deze problematiek aan de orde. In dit item zal kort worden besproken wat de relatie is tussen productfoto’s en het auteursrecht, en wat dit kan betekenen voor uw organisatie.

Lees verder
Intellectueel eigendom

IKEA in de politiek; parodie in het merkenrecht?

2 aug. 2023

Dat een politieke campagne uitmondt in een merkenrechtelijk geschil, gebeurt niet vaak. Toch was dit onlangs het geval in een Belgische twist tussen politieke partij Vlaams Belang en Zweedse meubelgigant IKEA. De Belgische rechter verzocht recent het Hof van Justitie om uitleg te geven over de vraag of de vrijheid van meningsuiting een geldige reden is om inbreuk te maken op een merkenrecht van een bekend merk. Verweerster Vlaams Belang heeft haar zogenoemde “IKEA-plan” voorgesteld als noodzakelijke hervorming van het asiel- en migratiebeleid in België. Het plan – dat staat voor “Immigratie Kan Echt Anders” – stelt een “Zweeds pakket” met migratiemaatregelen voor, waarmee zij op ludieke wijze en in de vorm van een politieke parodie verwijst naar IKEA.

Lees verder
ICT-recht

Algoritmerisico’s in beeld: AP en DCA brengen rapportage uit

2 aug. 2023

Discriminatie, willekeur of misleiding. Een handjevol risico’s dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan het licht brengt in haar nieuwe rapportage over de inzet van algoritmes. De AP heeft onlangs de eerste Rapportage algoritmerisico’s Nederland gepubliceerd. De rapportage brengt de huidige algoritmerisico’s en de effecten van de inzet van algoritmes in Nederland in beeld. Hieruit blijkt dat innovaties zoals intelligente chatbots en gebrekkig inzicht in bestaande algoritmes momenteel de belangrijkste risico’s van de inzet van algoritmes zijn.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Onduidelijkheid over geldigheid non-concurrentiebeding leidt tot afwijzing bij voorzieningenrechter

30 jun. 2023

Stel: een leverancier gaat een overeenkomst aan met een buitenlandse partij om zijn waren in dat land te verhandelen. Vervolgens loopt de verkoop niet. Om die reden besluiten partijen er een einde aan te breien en stellen zij een nieuwe overeenkomst op met afspraken over hoe zij uit elkaar gaan. Deze nieuwe afspraken kunnen dan invloed hebben op bepalingen uit de vorige overeenkomst, en deze als het ware ‘overschrijven’. Zo ook met een bepaling waarin staat dat na beëindiging een partij geen concurrerende handelsactiviteiten mag uitvoeren ten opzichte van de andere partij. Maar wat gebeurt er in de situatie dat er bij het ondertekenen van de nieuwe overeenkomst iets misgaat, bijvoorbeeld wanneer maar één partij zijn handtekening zet, maar er toch ook concrete aanwijzingen zijn dat de andere partij de overeenkomst impliciet heeft aanvaard? Welke bepalingen zijn dan van toepassing? En wat kunnen de juridische gevolgen zijn wanneer hierover onduidelijkheid bestaat?

Lees verder
Intellectueel eigendom

Oprichten eigen onderneming onder werktijd met gebruik licentie werkgever

29 jun. 2023

Op hun werk hebben werknemers vaak de beschikking over handige (en dure) software. Als het goed is heeft de werkgever daarvoor de benodigde licenties verkregen. Maar wat als een werknemer onder werktijd bedenkt om een eigen bedrijf te beginnen, waarbij de software die hij op zijn werk gebruikt erg handig van pas komt? Kan de werknemer dan zomaar de software van zijn werk gebruiken voor dit doeleinde? In een uitspraak van Rechtbank Rotterdam (kantonrechter) wordt onder meer ingegaan op voornoemde vraag.

Lees verder
ICT-recht

Digital Services Act: Aanvullende verplichtingen voor online platforms

29 jun. 2023

In februari 2024 treedt de Digital Services Act (hierna: DSA) volledig in werking. De DSA gaat gelden voor veel gebruikte online platforms en bevat Europese regelgeving die extra verantwoordelijkheden met zich mee brengt voor deze grote digitale diensten. Een van de doelen van de verordening is het regelen van de platformaansprakelijkheid omtrent het uploaden en het verspreiden van illegale content op grote online platforms. Ook moet de wet desinformatie tegen gaan en zorgen voor meer transparantie. Kortom, de grote online platforms komen onder verscherpt toezicht te staan.

Lees verder
ICT-recht

Is een nieuwe ICT-leverancier aansprakelijk bij verlies van data uit de oude ICT-omgeving?

31 mei 2023

Bij het overstappen naar een nieuwe ICT-omgeving kunnen veel dingen misgaan. Een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland is daar een goed voorbeeld van. Wederom bleek dat het verzuimen van het maken van goede afspraken over datamigratie, catastrofale gevolgen kan hebben. In deze zaak draaide het om de vraag of de nieuwe ICT-leverancier aansprakelijk kan worden gesteld voor schade van haar klant als gevolg van het verlies van data uit de oude ICT-omgeving. Benieuwd naar het oordeel van de rechter en wat daarvan te leren voor uw organisatie? Lees dan verder.

Lees verder
Overig

Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames

31 mei 2023

Met de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo) wordt een meldplicht en veiligheidstoets ingevoerd voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. De wet moet ervoor gaan zorgen dat de overheid meer controle heeft over deze transacties en kan ingrijpen indien nodig. De definitieve datum van inwerkingtreding van de Vifo is nog onbekend, al zal dit naar verwachting op korte termijn zijn. Toch oefent de Vifo nu al invloed uit: in de wet is namelijk bepaald dat bij inwerkingtreding zij met terugwerkende kracht toepasbaar is vanaf 8 september 2020. Zodoende kunnen investeringen, fusies en overnames die sindsdien hebben plaatsgevonden alsnog worden onderzocht na de inwerkingtreding. Hoe gaat de Vifo eruit zien en welke investeringen, fusies en overnames vallen onder deze wet? Lees hieronder meer.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Het belang van het onderbouwen van een geclaimd auteursrecht

25 apr. 2023

In een recente zaak voor de rechtbank Gelderland gaat het om een architect die een ontwerp voor een kubistische woning heeft gemaakt voor voormalige buren. De architect is van mening dat zijn buren zonder zijn toestemming zijn ontwerp hebben gebruikt bij een bouwaanvraag. Hiermee is er volgens de architect sprake van een inbreuk op zijn auteursrecht.

Lees verder
Privacy

Uitgebreide informatieplicht voor verwerker bij datalek!

25 apr. 2023

In een verwerkersovereenkomst worden normaliter afspraken gemaakt omtrent de verwerking van persoonsgegevens voor verwerkingsverantwoordelijken door de verwerker. In de verwerkersovereenkomst staan onder andere afspraken over het beheer en de bescherming van persoonsgegevens. Wat nu als de verwerker wordt getroffen door een cyberaanval en als gevolg hiervan sprake is van een datalek? Is een verwerker verplicht om de verwerkingsverantwoordelijke hierover te informeren? Deze vraag stond centraal in het onderhavige kort geding. Lees hieronder meer.

Lees verder