Blogs

Elferink & Kortier Advocaten blogt met enige regelmaat over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo blijft u helemaal bij!

Aanbieders digitale diensten opgelet: nieuwe Europese regels elektronisch bewijs in strafzaken! (e-evidence)

mr. T. (Tijs) Weustenraad 12 mrt. 2019

Biedt u binnen de Europese Unie digitale diensten aan? Bent u clouddienstverlener, hostingprovider of levert u (andere) internet infrastructuurdiensten aan? Dan krijgt u mogelijk te maken met de nieuwe Europese regels over het verkrijgen van elektronisch bewijs in strafzaken (‘e-evidence’). Op grond van (de voorstellen voor) een nieuwe Europese verordening en richtlijn kunnen justitiële autoriteiten van EU-lidstaten gemakkelijker data opvragen bij aanbieders van digitale diensten in het buitenland.

Lees verder

Eerste boete opgelegd wegens schending meldplicht datalekken

mr. T. (Tijs) Weustenraad 30 nov. 2018

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een boete van € 600.000,- opgelegd aan Uber voor het overtreden van de meldplicht datalekken. Daarmee maakt de Autoriteit Persoonsgegevens voor het eerst gebruik van de boetebevoegdheid die sinds 2016 aan haar is toegekend! Tot nu toe heeft zij namelijk op een andere wijze handhavend opgetreden. Bijvoorbeeld door het uitdelen van waarschuwingen of het opleggen een dwangsom waarbij de overtreder een bepaalde termijn wordt gegund om de overtreding te beëindigen.

Lees verder