Contracten

Elferink & Kortier Advocaten is uiteraard ook thuis in het algemeen contractenrecht (verbintenissenrecht). Wij ondersteunen onze cliënten bij een breed scala aan juridische vraagstukken rondom verbintenissen en overeenkomsten. Of het nu gaat om het opstellen, beoordelen of beëindigen van contracten, wij bieden deskundig advies. Wij hebben uitgebreide ervaring met algemene voorwaarden en diverse soorten overeenkomsten, zoals samenwerkingscontracten, overeenkomsten van opdracht, agentuurovereenkomsten en distributieovereenkomsten.


Contract

Het belang van goede afspraken

Daarnaast adviseren wij over specifieke bepalingen binnen contracten, waaronder intellectueel eigendom, ICT en privacy, evenals geheimhoudingsbepalingen in bijvoorbeeld arbeids- en inhuurovereenkomsten. Wij stellen ook meer complexe contracten op, zoals akten van overdracht, licentiecontracten, SaaS-contracten, exploitatieovereenkomsten (auteurscontracten), software-, onderhoud- en supportovereenkomsten, NDA's (geheimhoudingsovereenkomsten) en ontwikkelovereenkomsten.

Verder bieden wij advies over nakoming, ingebrekestellingen, verzuim, overmacht, aansprakelijkheid, opzegging of ontbinding en andere contractuele risico’s. Een goede overeenkomst voorafgaand aan een samenwerking biedt veel zekerheid. Samen met u zorgen wij dat de verplichtingen over en weer duidelijk, eenduidig en afdwingbaar zijn. En krijgt u onverhoopt toch gedoe met uw samenwerkingspartner? Dan helpen wij u bij het oplossen daarvan!

Lees de meest recente artikelen over Contracten

Verplichte AI geletterdheid
AI-geletterdheid binnen uw organisatie - voldoet u al aan deze verplichting uit de AI-act?

Sinds 2025 is uw organisatie op grond van de regels uit de nieuwe Europese AI-verordening verplicht om de zogenaamde AI-geletterdheid in uw organisatie te stimuleren. AI-geletterdheid houdt onder meer in dat alle organisaties die artificiële intelligentie maken of inzetten, gehouden zijn hun medewerkers te trainen in de juridische en technische aspecten van kunstmatige intelligentie. En daarvan is eerder sprake dan u denkt; Want gebruikt uw organisatie niet al ChatGPT, Co-pilot of andere AI-tools? De AI-act is daarom vrijwel zeker óók op u van toepassing

Intellectueel eigendom / ICT-recht / Privacy / Contractenrecht
Sfeer 2
Case: Hoe vestig ik een pandrecht op een octrooi?

Wanneer intellectuele eigendomsrechten, zoals een octrooi, een waarde vertegenwoordigen, kan het voorkomen dat een geldverstrekker daarop een pandrecht wil vestigen ter zekerheid van een geldlening of investering. 

Enige tijd geleden informeerde een cliënte bij ons naar de mogelijkheid van het vestigen van een pandrecht op een octrooi. Cliënte was samen met een andere partij een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van een nieuwe machine. Zij schakelde ons in om de afspraken rondom de intellectuele eigendomsrechten vast te leggen. Een van de vragen die zij daarbij had, was of er een pandrecht gevestigd zou kunnen worden op het octrooi op de machine. Cliënte had immers teven een lening verstrekt aan de net opgerichte B.V. waarin zij samenwerkte met de samenwerkingspartner.

Bent u benieuwd hoe Elferink & Kortier Advocaten u in een dergelijke kwestie van dienst zou kunnen zijn? Lees dan verder hoe wij onze cliënte hebben geholpen in de bovengenoemde zaak.

Intellectueel eigendom / Contractenrecht
Nik BR8 Mq Yy O Pi U unsplash
De Dataverordening uitgelicht: oneerlijke contractvoorwaarden

De nieuwe Europese Dataverordening bevat belangrijke bepalingen om oneerlijke contractvoorwaarden in dataovereenkomsten tussen bedrijven (B2B) tegen te gaan. In deze blog duiken we dieper in op hoe deze verordening bedrijven, met name kleinere partijen, beschermt tegen de machtspositie van grotere partijen in de markt.

ICT-recht / Contractenrecht
Mikhail pavstyuk E Ky2 OTRP Xdw unsplash
Nieuwe wet- en regelgeving – Oktober 2024

Er gebeurt weer het nodige in de wereld van IE, ICT, en privacy. Wat is er nieuw, en wat komt er aan?

ICT-recht / Privacy / Contractenrecht
Omar prestwich M On9zie Nhvw unsplash
De tijd tikt: het belang van tijdig klagen bij IT-geschillen!

Neemt u een IT-dienst af? Of biedt u er juist een aan? Dan is het goed om u te realiseren dat de wet vereist dat u tijdig moet klagen als de dienst een gebrek bevat. 

De klachtplicht zorgt ervoor dat een leverancier niet onterecht lang moet wachten op eventuele klachten over bijvoorbeeld softwarefouten, systeemstoringen of gebrekkige dienstverlening. De afnemer van software of een IT-dienst moet na ontdekking binnen redelijke termijn klagen over deze problemen, anders schendt hij zijn klachtplicht. En wat als hij dat niet doet? Daarover gaat deze blog. 

ICT-recht / Contractenrecht
Sfeer 1
Is de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) op u van toepassing? Is de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) op u van toepassing?
Ruim een jaar geleden – op 1 juni 2023 – is de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) in werking getreden. Met deze wet wordt er een veiligheidstoets geïntroduceerd voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. Inmiddels komt ook de eerste rechtspraak over de Wet Vifo. Zo is niet altijd duidelijk of een organisatie onder de wet valt. Recentelijk werd door de rechtbank geoordeeld dat het meldingstraject niet gebruikt mag worden om vast te stellen óf er een meldingsplicht geldt.
Intellectueel eigendom / ICT-recht / Privacy / Contractenrecht

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring