Nieuwsbrief

Elferink & Kortier Advocaten stuurt haar abonnees regelmatig een nieuwsbrief. Daarin berichten wij over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo bent u dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in IE-, ICT- en Privacyrecht. Klik op de link die onderaan op onze website staat om u ook aan te melden voor de nieuwsbrief.

Intellectueel eigendom

Juridische strijd rondom de Crompouce

15 dec. 2023

Men kon de laatste tijd niet ontkomen aan het razend populaire gebakje. De Crompouce – een kruising tussen een croissant en een tompouce – wordt in veel bakkerijen en supermarkten al verkocht. Eigenaar van Bammetje Bakery, Ulrika Menig, heeft de lekkernij in 2020 bedacht en op de markt gebracht. De Utrechtse bakker is van plan juridische actie te ondernemen tegen bakkers, ketens en supermarkten die de merknaam zonder haar toestemming gebruiken.

Lees verder
Privacy

Hof Letland stelt vragen over schadevergoeding AVG

15 dec. 2023

Een schadevergoeding krijgen op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (hierna: AVG)? Niet onmogelijk, wel ingewikkeld. In Letland heeft zich een geschil voorgedaan waarin een journalist schadevergoeding heeft gevorderd op basis van artikel 82 AVG. Het Letse hof heeft naar aanleiding van dit geschil om uitleg gevraagd bij het Europese Hof van Justitie.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Handelsnaamkwestie: maakt Easy Building nog inbreuk op de handelsnaam Easy Housing?

15 dec. 2023

De rechtbank Gelderland heeft onlangs uitspraak gedaan in een handelsnaaminbreuk-zaak. Het ging om een geschil tussen Easy Housing en Easy Building (voorheen Easy Housing Concepts). Easy Housing maakt woningen en aanverwante bouwprojecten in staalconstructies. Easy Building gebruikte ook Easy Housing als handelsnaam voor fondsenwerving.

Lees verder
Privacy

Matiging boete AP blijkt pas na Woo-verzoek

15 dec. 2023

In december 2019 legt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een flinke boete op van 725.000 euro aan een bedrijf wegens het gebruik van vingerafdrukscans op de werkvloer. Na een Woo-verzoek blijkt dat deze boete eind 2020 in bezwaar aanzienlijk is gematigd tot een bedrag van 50.000 euro.

Lees verder
Privacy

Rechtbank veegt boete Autoriteit Persoonsgegevens van tafel

31 okt. 2023

Onlangs heeft de Rechtbank Amsterdam een boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had opgelegd aan krantenuitgever DPG Media, van tafel geveegd. De rechtbank Amsterdam heeft besloten de boete van 525.000 kwijt te schelden, maar bevestigt wel de overtreding. Hoe zit dat precies?

Lees verder
Intellectueel eigendom

De strijd tussen de HEMA letterkrat en de Lidl letterkrat

31 okt. 2023

Een werk in de zin van de Auteurswet kan auteursrechtelijke bescherming genieten. Maar wat als een product geen werk in die zin is, en daarmee dus niet door het auteursrecht wordt beschermd? Is er dan een “vangnet”? De in de rechtspraak ontwikkelde leer van de slaafse nabootsing, geeft die mogelijkheid eventueel. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich recent uitgelaten over een geschil tussen Hema en Lidl, waarin onder andere dit leerstuk aan bod komt. Wat leert ons dat?

Lees verder
Overig

Bedrijfsovernames en -investeringen. Doe een DD-onderzoek, ook op het gebied van IE, ICT en Privacy!

28 sep. 2023

De meeste bedrijven willen zich zo goed mogelijk presenteren, zowel voor klanten, maar ook voor potentiële overname kandidaten of investeerders. Er zijn zelfs bedrijven die worden opgericht met het doel zich zodanig in de kijker te spelen dat andere bedrijven het willen overnemen/kopen. Aan het investeren in een bedrijf kleven echter risico's voor de investeerder. Wat koop je nu precies? Een bedrijf kan zich erg aantrekkelijk presenteren, maar achter de schermen hoeft niet alles te zijn wat het lijkt. Hoe voorkom je dat je als investeerder (koper) ‘een kat in de zak’ hebt gekocht? De koper doet er goed aan voorafgaand aan de overname van, of investering in een bedrijf een due diligence-onderzoek (hierna: ‘DD-onderzoek) te laten uitvoeren. Juist ook op het gebied van intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy. Waarom? Dat leggen we u hierna verder uit.

Lees verder
ICT-recht

Digital Services Act (DSA) gedeeltelijk in werking getreden

28 sep. 2023

Op 25 augustus 2023 is de Europese verordening Digital Services Act (DSA) gedeeltelijk in werking getreden. Deze wetgeving heeft als doel de grondrechten van gebruikers op de negentien grootste online platforms beter te beschermen en tevens een gelijk speelveld voor bedrijven te bevorderen. De DSA wordt geleidelijk geïmplementeerd en de betrokken diensten hebben vier maanden de tijd om te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de DSA.

Lees verder
Privacy

Een oogje in het zeil houden via een camera: is dat wel toegestaan?

28 sep. 2023

Tegenwoordig is een beveiligingscamera een veelvoorkomend accessoire aan de voordeur. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om vervolgens vanaf een smartphone activiteiten in en rondom het huis in de gaten te houden. Op die manier worden bewoners in staat gesteld om te zien wie er voor hun deur staat, kan de zichtbaarheid van een camera ter preventie van inbraak helpen, en bovendien kan cameratoezicht verdachte activiteiten rondom een woning vastleggen. Echter, het plaatsen van camera’s kan op gespannen voet staan met het privacyrecht van buren of voorbijgangers. Wat mag wel en niet?

Lees verder
Privacy

Het nieuwe EU-US Data Privacy Framework voor doorgifte persoonsgegevens naar de VS

2 aug. 2023

Recent heeft de Europese Commissie een nieuw adequaatheidsbesluit vastgesteld voor doorgifte van persoonsgegevens naar de VS; het EU-US Data Privacy Framework. Met het framework wordt het voor Europese partijen weer makkelijker om persoonsgegevens te delen met partijen uit de Verenigde Staten. Het Framework is de opvolger van het EU VS Privacy Shield, dat na de Schrems II-uitspraak van het Europese Hof van Justitie in 2020 was komen te vervallen. Wat regelt het Framework anders dan voorgangers?

Lees verder