Branches

Tech / Data / AI

Technologische vooruitgang gaat razendsnel, en dat brengt complexe juridische uitdagingen met zich mee. Wij werken voor softwareontwikkelaars, ICT-leveranciers, technologiebedrijven, data-analisten en AI-ontwikkelaars om te zorgen dat zij hun diensten zo goed mogelijk kunnen vermarkten. 

Webscarping

Juridische Zekerheid in de Digitale Toekomst

Sinds 2024 is de Europese AI-act (verordening) in werking getreden. Wij adviseren zowel aanbieders van AI-systemen en AI-modellen als gebruiksverantwoordelijken (en alle andere partijen die in de AI-waardeketen een rol spelen). Wanneer u AI inzet in of aanbiedt, spelen heel veel wetten een rol naast de AI-act. Denk bijvoorbeeld aan de AVG op het moment dat AI persoonsgegevens verwerkt, of IE-wetten, zoals het auteursrecht op het moment dat AI getraind wordt met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Maar denk ook aan Europese datawetgeving als de Data Governance Act en de Data Act. Als AI wordt ingezet in medische hulpmiddelen geldt naast de AI-act ook de Medical Device Regulation (MDR). Voldoen aan alle relevante regelgeving vergt overzicht en kennis van zaken. Elferink & Kortier Advocaten combineert die aspecten bij uitstek. Wij zijn al sinds jaar en dag bezig met deze onderwerpen en zorgen samen met u dat u compliant bent. En mocht het onverhoopt toch ergens misgaan? Dan helpen wij u bij handhaving door de autoriteit zoals het opleggen van boetes, of bij procedures die tegen u worden aangespannen. 

Rechten beschermen en risico's beperken

Wij zorgen dat hun rechten zo goed mogelijk beschermd zijn en hun risico’s en aansprakelijkheden beperkt. Van het beschermen van intellectueel eigendom tot het opstellen van software-, licentie, of onderhoudscontracten (en SLA’s) en van AI-ethiek tot privacyvraagstukken: wij staan klaar om u te ondersteunen bij de juridische kant van de digitale toekomst. 

En als u afnemer bent van tech, data of AI? Dan helpen wij u uiteraard ook. Met onze kennis van deze markt, zijn wij goed in staat om ook u te ontzorgen op juridisch vlak. Denk ook aan de verplichting op grond van de AI-act om AI-geletterd te zijn. Wij trainen u en zorgen samen met u dat u klaar bent voor de AI-act.

Wij werken o.a. voor: 
IT-bedrijven en softwareontwikkelaars,  Data-analyse- en AI-bedrijven,  Cloud service providers, SaaS (Software-as-a-Service) bedrijven, Blockchain- en fintech-bedrijven, Telecombedrijven, Tech-startups en scale-ups, Big data- en business intelligence-bedrijven, Cybersecuritybedrijven, Internet of Things (IoT)-ontwikkelaars en tot voor Medical-device bedrijven. 

Bekijk de meeste recente artikelen over tech, data en AI

Verplichte AI geletterdheid
AI-geletterdheid binnen uw organisatie - voldoet u al aan deze verplichting uit de AI-act?

Sinds 2025 is uw organisatie op grond van de regels uit de nieuwe Europese AI-verordening verplicht om de zogenaamde AI-geletterdheid in uw organisatie te stimuleren. AI-geletterdheid houdt onder meer in dat alle organisaties die artificiële intelligentie maken of inzetten, gehouden zijn hun medewerkers te trainen in de juridische en technische aspecten van kunstmatige intelligentie. En daarvan is eerder sprake dan u denkt; Want gebruikt uw organisatie niet al ChatGPT, Co-pilot of andere AI-tools? De AI-act is daarom vrijwel zeker óók op u van toepassing

Intellectueel eigendom / ICT-recht / Privacy / Contractenrecht
Red dot Q98 X JVRGS0 unsplash
Duitse rechter: Onderzoekers tijdens verkiezingen recht om informatie van grote sociale mediaplatformen te ‘schrapen’

De grote sociale mediaplatformen spelen een belangrijke rol in onze democratische samenleving. Zeker rondom verkiezingen is te zien dat deze platformen worden gebruikt om burgers te bewegen op een bepaalde partij te stemmen. Het bekendste voorbeeld zijn de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij het consultancybedrijf Cambridge Analytica grote hoeveelheden aan gegevens verzamelde via het platform Facebook, om deze vervolgens te gebruiken in de presidentscampagne. Meer recentelijk heeft de Roemeense rechter besloten de landelijke verkiezingen van 2024 tussentijds te annuleren, onder meer omdat één van de kandidaten vanuit het niets ‘trending’ werd op het video-platform TikTok. Roemenië vermoedde dat het vergrote bereik van deze kandidaat het gevolg was van invloed uit Rusland.

ICT-recht
Emmanuel ikwuegbu U Vlm Ni4 Ca BQ unsplash
Toetsingskader Digitale Zorg: Wat betekent het voor u?

Digitale zorg is niet meer weg te denken uit de gezondheidssector. Of u nu een zorgaanbieder, een ontwikkelaar van e-healthoplossingen of een ICT-specialist in de zorg bent: het is cruciaal om te weten aan welke regels en richtlijnen u moet voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in mei 2024 het vernieuwde Toetsingskader Digitale Zorg gepubliceerd. Dit kader helpt zorginstellingen en ontwikkelaars om digitale zorg veilig, betrouwbaar en in overeenstemming met de wet- en regelgeving aan te bieden. Maar wat betekent dit voor u?

ICT-recht
Flyd BH0 Wwlmv2o A unsplash
Europese regels over AI-aansprakelijkheid (voorlopig) van de baan?

Deze week werd bekend dat de Europese Commissie van plan is om het voorstel voor de AI-aansprakelijkheidsrichtlijn in te trekken. De Commissie verwacht dat in de nabije toekomst geen consensus zal worden bereikt over deze wet en dat de noodzaak daarvoor ook minder urgent is na het aannemen van de AI-verordening in augustus 2024. Het lijkt tevens een strategische zet om tegemoet te komen aan kritiek op de EU-regeldruk die de innovatie op het gebied van AI zou belemmeren en de VS en China een strategische voorsprong zou geven. 

ICT-recht
M H Tromplaan 18 met vlag
Column TOM Magazine februari 2025 - Klaar voor AI-verordening?

De advocaten en juristen van Elferink & Kortier Advocaten schrijven in TOM Magazine een periodiek een column.

In deze column werpen wij een beknopte blik op de AI-verordening en de mogelijke verplichtingen die het met zich meebrengt 

ICT-recht / Privacy
Nik BR8 Mq Yy O Pi U unsplash
De Dataverordening uitgelicht: oneerlijke contractvoorwaarden

De nieuwe Europese Dataverordening bevat belangrijke bepalingen om oneerlijke contractvoorwaarden in dataovereenkomsten tussen bedrijven (B2B) tegen te gaan. In deze blog duiken we dieper in op hoe deze verordening bedrijven, met name kleinere partijen, beschermt tegen de machtspositie van grotere partijen in de markt.

ICT-recht / Contractenrecht

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring