01 jul. 2025

EU versoepelt AVG-regels voor middelgrote bedrijven

De Europese Commissie heeft voorgesteld om de administratieve last van het voldoen aan de AVG voor zogenaamde Small Mid cap-ondernemingen (SMC)-ondernemingen te verlagen. Benieuwd of uw onderneming kwalificeert als een SMC’s? En wilt u weten wat deze versoepelingen betreffen? Hieronder zetten wij het voor u op een rij. 

Is uw onderneming een small mid-cap onderneming? 

Zodra een KMO (een kleine of middelgrote onderneming) de grens van 250 werknemers overschrijdt, wordt deze op grond van de AVG niet langer als een KMO geclassificeerd maar als  een grote onderneming. Deze ondernemingen worden geconfronteerd met zwaardere verplichtingen uit de AVG die gelden voor de grotere ondernemingen. Voor small mid-cap ondernemingen (middelgrote bedrijven) kan dat een te grote last zijn. Het kan hun verdere groei en concurrentiepositie belemmeren. SMC’s zijn ondernemingen die in de praktijk eigenlijk nog geen groot bedrijf zijn, maar die wel de KMO-grens overstijgen en volgens de AVG wel een groot bedrijf zijn. Een SMC is een bedrijf met: 

(1) maximaal 750 werknemers en 

(2) een jaaromzet van niet meer dan €150 miljoen, of een balanstotaal van maximaal €129 miljoen.

SMC’s kenmerken zich doorgaans door een sneller groeitempo en een hoger niveau van innovatie en digitalisering dan traditionele kmo-bedrijven. Tegelijkertijd kampen zij met soortgelijke uitdagingen, zoals relatief hoge administratieve lasten. Anders dan kmo’s zijn ondernemingen die thans kwalificeren als de ‘toekomstige’ SMC’s’ momenteel nog gebonden aan strengere regels. SMC’s vallen namelijk onder de huidige AVG onder de categorie ‘grote ondernemingen’, terwijl ook zij behoefte hebben aan meer proportionele regels en gerichte ondersteuning. Het voorstel van de Europese Commissie om de administratieve last te verlichten komt aan deze behoefte tegemoet door de administratieve verplichtingen voor dit segment te verlichten.

Beoogde AVG-wijzigingen – bepaalde verplichtingen vervallen 

De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de verplichting tot het bijhouden van een register van verwerkingsactiviteiten. In de huidige AVG zijn verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers verplicht deze activiteiten te registreren, tenzij zij minder dan 250 werknemers hebben. Het voorstel verhoogt deze drempel naar 750 werknemers. Dit zou dus kunnen betekenen dat voornoemde verplichting voor uw bedrijf komt te vervallen. Alleen wanneer de verwerking van persoonsgegevens als ‘hoog risico’ in de zin van de AVG kan worden beschouwd, blijft de registratieplicht van toepassing – zoals nu ook al het geval is.

Daarnaast wordt voorgesteld om aan te moedigen dat bij het opstellen van gedragscodes rekening wordt gehouden met niet alleen de behoeftes van kmo’s, maar ook die van SMC’s. Dit geldt ook voor de regels omtrent het opzetten van certificeringsmechanismen. Kortom, de belangen van SMC’s worden in het voorstel duidelijk benadrukt en verwerkt in de regels van de AVG.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Met de introductie van deze nieuwe bedrijfscategorie worden de nalevingsverplichtingen verlicht en komen er middelen vrij voor groei en investeringen. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de ‘omnibus simplification package’, waar dit voorstel deel van uitmaakt. Dit pakket met maatregelen is onder meer gericht op het terugbrengen van (administratieve) kosten, het bevorderen van de concurrentie en het vereenvoudigen van de Europese regelgeving.  

Wilt u weten wat dit voorstel voor uw onderneming kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. 

Martijn 1

Meer weten over dit onderwerp of een andere vraag?

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring