01 jul. 2025

Het belang van duidelijke afspraken in een IT- overeenkomst

In de praktijk verlopen IT-projecten vaak anders dan partijen van tevoren dachten. Vertragingen, misverstanden en hogere kosten komen regelmatig voor, waarbij partijen elkaar dikwijls verwijten dat de overeengekomen verplichtingen niet zijn nagekomen. In zulke gevallen komt er veel betekenis toe aan de inhoud van de overeenkomst. Zo ook in de hierna te behandelen uitspraak. Deze uitspraak onderstreept dat zorgvuldig geformuleerde afspraken essentieel zijn. Wij leggen u uit wat u ervan kunt leren.   

Tekortschieten in de nakoming van de overeenkomst

Het schenden van een afspraak in een overeenkomst kan een ‘tekortkoming’ (ook wel wanprestatie) opleveren. Een tekortkoming betekent dat een partij haar (contractuele) verplichting niet is nagekomen. Als dat zo is kan de andere partij bepaalde acties instellen; denk aan schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst. 

Resultaatverplichting vs inspanningsverplichting

Er zijn echter verschillende soorten verplichtingen. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt tussen zogeheten ‘resultaatsverplichtingen’ en ‘inspanningsverplichtingen’. Een resultaatsverplichting is een afspraak met een duidelijk resultaat waarbij partijen afspreken dat dit resultaat ook echt behaald moet worden (binnen een bepaalde tijd). Wordt dit resultaat niet behaald dan betekent dit in beginsel dat er is tekortgeschoten. Een inspanningsverplichting is een afspraak waarin partijen afspreken dat ze zich zullen inspannen om dat resultaat te halen. Of dat ook echt gebeurt is niet per se zeker. Indien het resultaat niet wordt bereikt hoeft dit niet te betekenen dat deze partij is tekortgeschoten. Het gaat er dan om of de ene partij zich wel voldoende heeft ingespannen. Als dat niet zo is, dan is er alsnog een tekortkoming. Als dat wel zo is, maar het resultaat is niet behaald, dan zou het kunnen dat dat geen tekortkoming is. Een inspanningsverplichting is dus niet vrijblijvend. 

Zorgplicht IT-leverancier

Ook als partijen geen duidelijke contractuele afspraken zijn overeengekomen gelden er in IT-projecten nog andere normen zoals de wettelijke zorgplicht.  Een partij schiet tekort in haar zorgplicht wanneer zij kortgezegd niet handelt zoals een deskundige in het desbetreffende vakgebied zou handelen. Over de zorgplicht voor IT-leveranciers schreven wij overigens al eerder een bijdrage. Lees deze hier.

Mislukt IT-project

In een zaak uit 2022 stond een mislukt IT-project centraal waarbij de vraag was of de leverancier was tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichtingen. Wat was hier precies aan de hand?

Een IT-bedrijf zocht invulling van een IT-managementrol ten behoeve van een migratieproject naar de Cloud (het IT-Project). Het IT-bedrijf heeft daartoe een leverancier ingehuurd. De leverancier heeft op haar beurt middels detachering een medewerker geleverd voor de invulling van de managementrol. Partijen hebben daartoe een overeenkomst opgesteld die onder meer bepalingen bevat over de taken en de coördinatie door deze medewerker, de planning en de kosten. De in de overeenkomst opgenomen geschatte (door)looptijd en kosten zijn uiteindelijk ruimschoots overschreden. Als gevolg hiervan heeft het IT-bedrijf uiteindelijk besloten om de opdracht te beëindigen. Het IT-bedrijf stelt dat leverancier aansprakelijk wegens een tekortkoming in de nakoming van de afspraken. De leverancier vordert op zijn beurt betaling door het IT-bedrijf voor de werkzaamheden die na de geschatte (door)looptijd zijn verricht.

Verwachtingen van het IT-project ingekleurd door de afspraken

De vraag die in deze kwestie beantwoord dient te worden is of de leverancier tekort is geschoten in nakoming van de verplichtingen. In deze kwestie wordt de focus gelegd op de overeenkomst die partijen hebben afgesloten. De rechter oordeelt dat de geschatte doorlooptijd en de kosten die waren opgenomen in de overeenkomst indicatief waren.  De verplichtingen kwalificeren derhalve niet als verplichtingen tot het behalen van een specifiek resultaat. Daarnaast oordeelt de rechter dat de taakomschrijving van de medewerker ook geen verplichting inhoudt tot het behalen van een specifiek resultaat. De rechter oordeelt dat voornoemde verplichtingen inspanningsverplichtingen zijn en de omstandigheden derhalve geen tekortkoming opleveren.  

Voorts is het de vraag of de leverancier heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Er wordt geoordeeld dat de verwachtingen van de resultaten van het IT-project die het IT-bedrijf mocht hebben worden ingevuld door de afspraken in de overeenkomst. In de overeenkomst wordt de afhankelijkheid van anderen, waaronder leverancier, in het migratieproject duidelijk benadrukt. Tevens is de sturende invloed die het IT-bedrijf heeft gehad in het migratieproject van belang, deze is namelijk cruciaal geweest voor de loop van het project. Het IT-bedrijf heeft namelijk – ondanks waarschuwingen van de leverancier – toch alles op alles proberen te zetten om een bepaalde deadline te halen. De werkzaamheden die hierdoor zijn verricht en additionele kosten die hierbij zijn gemaakt zijn de leverancier niet aan te rekenen.

Maak goede afspraken in een IT-overeenkomst

Gaat u een IT-project aan en wilt u voorkomen dat bij mogelijke onenigheid tussen partijen de uitleg van de overeenkomst in uw nadeel uitvalt? Een juist geformuleerde overeenkomst kan een hoop ongewenste gevolgen voorkomen. Wij hebben ruime ervaring bij het opstellen van ICT-overeenkomsten en helpen u graag bij het opstellen hiervan. 

Uitspraak vind u op: https://sgoa.eu/vonnis/vonnis-50/

Mirjam 1

Meer weten over dit onderwerp of een andere vraag?

Wij plaatsen functionele en analytische cookies. Eventueel kunnen derde partijen tracking cookies plaatsen. U dient daar dan eerst mee akkoord te gaan. Lees meer in onze Privacyverklaring