Matiging boete AP blijkt pas na Woo-verzoek

In december 2019 legt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een flinke boete op van 725.000 euro aan een bedrijf wegens het gebruik van vingerafdrukscans op de werkvloer. Na een Woo-verzoek blijkt dat deze boete eind 2020 in bezwaar aanzienlijk is gematigd tot een bedrag van 50.000 euro.

15 dec. 2023

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel om overheden transparanter te maken en bevat regels over de toegankelijkheid van informatie van publiek belang. Zo is het mogelijk om een overheidsorganisatie zoals de AP een Woo-verzoek te sturen om informatie op te vragen. Naar aanleiding van zo’n Woo-verzoek inzake de boete wegens vingerafdrukscan, maakte de AP de beslissing op bezwaar aan de indiener van het verzoek bekend. Kennelijk is daarin de eerder opgelegde boete van meer dan 7 ton gematigd, maar dat was niet openbaar bekend. Op 22 november 2023 maakte de toezichthouder de Woo-stukken op haar website openbaar. Hieruit blijkt een flinke matiging van de boete.

De AP concludeerde eind 2019 dat het bedrijf de AVG heeft overtreden door biometrische gegevens van haar werknemers te verwerken, zonder dat zij zich daarvoor kon beroepen op een uitzondering. De scanners werden gebruikt om de aanwezigheid en de tijd van werknemers te registreren. Biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, zijn bijzondere persoonsgegevens. In beginsel mogen organisaties geen bijzondere persoonsgegevens gebruiken, tenzij daarvoor een wettelijke uitzondering bestaat. Van zo’n uitzonderingsgrond was volgens de AP in dit geval geen sprake. Een boete van 725.000 euro was de hoogste die de toezichthouder tot op dat moment had uitgedeeld.

Het bedrijf is echter in bezwaar gegaan. En nadat de AP een zogenaamde beslissing op bezwaar had genomen, is de boete kennelijk gematigd. Een van de bezwaargronden van het bedrijf zag op de boetehoogte. De AP is van oordeel dat de bezwaargrond deels terecht is aangevoerd. De toezichthouder zag aanleiding om de boete te matigen vanwege de Corona-pandemie en verwijst naar de verminderde financiële draagkracht van de instantie.

Vragen over Woo-verzoeken of over handhaving door de AP? In beide zijn wij gespecialiseerd. Wij helpen u graag.