Nieuwsbrief

Elferink & Kortier Advocaten stuurt haar abonnees regelmatig een nieuwsbrief. Daarin berichten wij over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo bent u dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in IE-, ICT- en Privacyrecht. Klik op de link die onderaan op onze website staat om u ook aan te melden voor de nieuwsbrief.

Privacy

Verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens ingevolge de Wegiz?

30 mrt. 2023

Patiëntgegevens worden al geruime tijd (grotendeels) digitaal verwerkt. Dat geldt echter nog niet per se voor de uitwisseling van patiëntgegevens. Om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, is een goede en effectieve uitwisseling van patiëntgegevens echter van groot belang. Gegevensuitwisseling via papier, dvd, usb-stick of fax is immers niet meer van deze tijd en heeft soms een onnodige gebrekkige gegevensoverdracht tot gevolg. Met het oog op een betere digitale verbondenheid in de zorg, is in 2021 het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) ingediend bij de Tweede Kamer. Afgelopen najaar is het wetsvoorstel unaniem aangenomen. Op dit moment wordt de wet in de Eerste Kamer behandeld. Als de Wegiz ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, verplicht de wet straks dat gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders op elektronische wijze moet verlopen.

Lees verder
ICT-recht

Cloudprovider hoeft geen klantgegevens te verstekken bij DDoS-aanval

29 mrt. 2023

Cloudprovider DigitalOcean EU hoeft geen gegevens te verstrekken van klanten die worden verdacht van DDoS-aanvallen tegen cloudprovider DreamVPS. Daarnaast kan het bedrijf niet worden gedwongen om maatregelen tegen de klanten te nemen. Dit was het oordeel van de rechter afgelopen februari. Vorig jaar november werd DigitalOcean EU via een verstekvonnis nog opgedragen deze beide acties wel uit te voeren. Waarom is de rechter van mening veranderd? Lees hieronder meer.

Lees verder
Overig

Nieuwe wet- en regelgeving en ander belangrijk IE-, ICT- en privacy-nieuws maart 2023

29 mrt. 2023

Er gebeurt weer het nodige in de wereld van ICT, IE en privacy. Wat komt er aan?

Lees verder
ICT-recht

Waarom in IT algemene voorwaarden niet altijd volstaan

28 feb. 2023

Veel IT-leveranciers hanteren de algemene voorwaarden die zijn opgesteld door de brancheorganisatie voor IT-leveranciers (Nederland ICT Voorwaarden). Deze algemene voorwaarden zijn in principe leveranciersvriendelijk. Veel risico’s voor de leverancier zijn uitgesloten of liggen bij de afnemer. De IT-leverancier voelt zich hiermee vaak veilig, maar een recente uitspraak van de rechtbank Den Bosch laat zien dat dit gevoel niet altijd terecht is. Ondanks dat men geen medewerking bij migratie had afgesproken, moest de leverancier dat toch doen. Waar ging de zaak over en wat valt hier uit te leren voor de praktijk? Lees hieronder verder.

Lees verder
Privacy

De Wet Aanpak Meervoudige Problematiek Sociaal Domein (Wams)

28 feb. 2023

Het wetsvoorstel “Wet Aanpak Meervoudige Problematiek Sociaal Domein” (Wams) is bedoeld om gegevensuitwisseling op het gebied van het sociaal domein tussen gemeenten en andere organisaties mogelijk te maken. Eind januari 2023 is het wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer en het streven is om de Wams begin 2024 inwerking te laten treden. Daarom is het alvast goed om stil te staan bij de Wams. Wat is de Wams? En wat probeert de wet te regelen? Dat leest u in deze blog.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Is een uniek productieproces een bedrijfsgeheim?

28 feb. 2023

Vrijwel ieder bedrijf heeft bedrijfsgeheimen en/of knowhow die waardevol is. Denk aan technologische kennis, uitvindingen, recepturen, fabricagemethoden, broncodes, ideeën, informatie over klanten en leveranciers, bedrijfsplannen, marktonderzoek of marktstrategieën. Voor bedrijven kan het van belang zijn om hun knowhow en bedrijfsinformatie te beschermen, zodat zij er profijt uit kunnen trekken zonder dat de concurrent daarmee aan de haal gaat. Bescherming daarvan gaat in de praktijk echter niet altijd goed. Hoewel bedrijfsinformatie soms door intellectuele eigendomsrechten – zoals het auteursrecht, octrooirecht of merkenrecht – kan worden beschermd, valt veel bedrijfsinformatie niet (zonder meer) onder een intellectueel eigendomsrecht. In dat geval is strikte geheimhouding van bedrijfsvertrouwelijke informatie de aangewezen weg om deze te beschermen. Bijvoorbeeld door het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten (“NDA’s”). Om bescherming te verkrijgen op grond van de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) moet er namelijk aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Recent oordeelde het Gerechtshof ‘s Hertogenbosch in een geschil tussen voormalige samenwerkingspartners waarbij de distributeur gebruikmaakte van bepaalde informatie, dat deze informatie geen bedrijfsgeheim is. De eiser kon dan ook geen beroep doen op wettelijke bescherming van haar bedrijfsgeheimen. Wat was er aan de hand?

Lees verder
Intellectueel eigendom

AI-generator voor digitale kunstwerken aangeklaagd wegens auteursrecht-inbreuk

31 jan. 2023

Programma's als chatbot ChatGPT en kunstgenerator DALL-E zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Het zijn vormen van AI. Recent zijn echter in de VS enkele ontwikkelaars van AI-generatoren voor digitale kunstwerken aangeklaagd wegens auteursrechtinbreuk. Voor het 'trainen' van de AI zijn namelijk miljarden online-plaatjes van kunstwerken gebruikt en daarmee zouden auteursrechten zijn geschonden. Met deze online kunstgeneratoren kunnen met eenvoudige geschreven commando’s digitale kunstwerken worden gecreëerd. Deze tools zijn het afgelopen jaar enorm populair geworden in de VS. Ook de bekende beeldbank Getty Images is een procedure gestart in Londen wegens onrechtmatig gebruik van haar beeldbank door een AI-generator.

Lees verder
Privacy

Kritiek AP op plan centrale opslag paspoortgegevens. Wat kan uw organisatie daar van leren?

31 jan. 2023

Deze week verscheen in het nieuws dat de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: ‘AP’) kritisch is op het plan van het kabinet om één grote centrale database aan te leggen waarin alle paspoortgegevens van alle Nederlanders worden bewaard. Wat speelt er en waarom is dit ook relevant voor de database van uw organisatie?

Lees verder
ICT-recht

Voorstel AI-verordening: balans tussen innovatie en bescherming grondrechten?

31 jan. 2023

De meeste mensen hebben inmiddels wel gehoord van artificial intelligence oftewel kunstmatige intelligentie, kort gezegd ook wel “AI”. Programma's als chatbot ChatGPT en kunstgenerator DALL-E zijn veel in het nieuws. Europa ziet in AI veel goeds, maar ook risico’s. In dat kader heeft de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel gepubliceerd om burgers te beschermen tegen de risico’s van AI en daarnaast innovatie te stimuleren voor AI-toepassingen. Dit wetgevingsvoorstel is vastgelegd in een concept verordening met betrekking tot AI waarvan het de bedoeling is dat deze rechtstreeks zal werken in de lidstaten op moment van inwerkingtreding. Hoe wil Europa dit gaan aanpakken en wat kunnen bedrijven die AI gebruiken alvast doen om zich hierop voor te bereiden?

Lees verder
Overig

Nieuwe wet- en regelgeving en ander belangrijk IE-, ICT- en privacy-nieuws, een update

22 dec. 2022

Er gebeurt weer het nodige in de wereld van ICT, IE en privacy. Wat komt er aan?

Lees verder