EU-akkoord over de AI-Act

Op 9 december was het dan zo ver: de leden van het Europees Parlement en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt over de AI-Verordening. Door de introductie van de AI-verordening profileert de Europese Unie zich nu al een pionier op het wereldtoneel als het gaat om het reguleren van kunstmatige intelligentie. In de onderhandelingen dreigde de verordening nog te worden afgezwakt onder druk van de Techlobby. Zo bepleitten Frankrijk, Duitsland en Italië vorige maand dat de meest krachtige AI-modellen niet onder de wet zouden hoeven te vallen. Dit lijkt met het nieuwe akkoord nu van de baan.

15 dec. 2023

De nieuwe Europese regelgeving deelt de AI-systemen in op vier verschillende risicogroepen. Zo rust er een volledig verbod op AI-systemen met een onaanvaardbaar risico, en gelden er strenge eisen en verplichtingen voor hoog risicosystemen. Overtreding van de wet kan leiden tot aanzienlijke boetes. Verder staan in de AI-verordening transparantie en verantwoording centraal, en naast het beschermen van grondrechten biedt de verordening ook kansen voor innovatieve ontwikkelaars en ondernemers.

Meer weten over de AI-verordening? Binnenkort zal deel 3 van de blogreeks Artificiële intelligentie (AI) verschijnen, deze keer met als thema AI en het auteursrecht. Wij schreven onlangs al over het toepassingsgebied, de definities en de handhaving onder de verordening, en over de verplichtingen van AI-aanbieders, -exploitanten en -gebruikers.