Handelsnaamkwestie: maakt Easy Building nog inbreuk op de handelsnaam Easy Housing?

De rechtbank Gelderland heeft onlangs uitspraak gedaan in een handelsnaaminbreuk-zaak. Het ging om een geschil tussen Easy Housing en Easy Building (voorheen Easy Housing Concepts). Easy Housing maakt woningen en aanverwante bouwprojecten in staalconstructies. Easy Building gebruikte ook Easy Housing als handelsnaam voor fondsenwerving.

15 dec. 2023

In augustus 2023 heeft Easy Building haar statutaire naam gewijzigd van Easy Housing Concepts naar Easy Building Concepts. Easy Housing (de andere) is van mening dat Easy Building echter ook na de naamswijziging op en buiten internet nog altijd de handelsnaam ‘Easy Housing’ voert. Dit zou in strijd zijn met de Handelsnaamwet (Hnw). Zij gaat daarom naar de rechter.

De rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat Easy Building haar onderneming op internet en social media nu nog presenteert onder de handelsnaam ‘Easy Housing’. Ten aanzien van het gebruik van de handelsnaam buiten het internet merkt de rechtbank op dat Easy Building de handelsnaam ‘Easy Housing’ nog altijd op symposia en congressen in Nederland gebruikt voor het werven van fondsen. De rechtbank is van oordeel dat Easy Building de handelsnaam ‘Easy Housing’ nog steeds voert ter onderscheiding van haar ondernemingsactiviteiten en dat zij dat ook in Nederland doet.

Ook heeft de rechtbank een antwoord gegeven op de vraag of de handelsnaam van Easy Housing bescherming geniet op basis van artikel 5 Hnw. Daarin is vastgelegd wanneer er sprake is van inbreuk. Om een succesvol beroep te doen op dit artikel, is het nodig dat het voeren en gebruiken van een handelsnaam door de concurrent bij het publiek kan leiden tot verwarring met de handelsnaam van de partij die bescherming inroept. Beide partijen voeren onder hun handelsnamen ondernemingen die producten en diensten aanbieden voor de bouw van woningen. Easy Housing doet dat op basis van staalframe profielen en Easy Building doet dit op basis van hout. De verschillende materialen zijn echter van minder groot belang in deze kwestie. De rechtbank oordeelt namelijk dat de aard en de dienstverlening van de ondernemingen van partijen weliswaar niet identiek zijn, maar wel erg veel op elkaar lijken. Dit zorgt ervoor dat er verwarringsgevaar bij het relevante publiek kan ontstaan. De rechtbank concludeert dat Easy Building geen inbreuk meer mag maken op de handelsnaamrechten van Easy Housing.

Lees hier het vonnis van de rechtbank Gelderland.