HP handelt niet onrechtmatig door eigen merk cartridges te weigeren

Printers van het merk HP zijn standaard uitgerust met een authenticatiemethode, het zogenaamde dynamic security, waardoor het niet mogelijk is om cartridges te gebruiken die niet van HP zelf afkomstig zijn. 123inkt.nl, een producent van ‘huismerk’ cartridges en concurrent van HP, vordert dat het gebruik van dynamic security in de HP printers wordt verboden.

31 jan. 2022

HP is een van de grootste technologiebedrijven en brengt onder meer printers en cartridges op de markt. Hun printermodellen van ná 2015 zijn standaard uitgerust met zgn. ‘dynamic security’. Dat is een authenticatiemethode die met periodiek veranderende parameters werkt. Die parameters zijn eind 2016 aangepast, waardoor het niet meer mogelijk was om in HP printers cartridges te gebruiken die niet van HP afkomstig zijn.

Door deze blokkade krijgen gebruikers van HP printers met 123inkt cartridges een foutmelding. 123inkt spande daarop een rechtszaak aan en vorderde een verbod voor HP om updates in de printers uit te voeren en om foutmeldingen te geven bij het gebruik van haar (goedkopere) cartridges. Daarnaast vorderde 123inkt een schadevergoeding. In hoger beroep vindt het Hof Amsterdam deze verboden en de vordering tot schadevergoeding niet toewijsbaar omdat ze te verstrekkend zijn. 123inkt liet het er niet bij zitten en stelde cassatie in bij de Hoge Raad.

De Procureur-Generaal (eenvoudig gezegd: de adviseur) van de Hoge Raad concludeerde op 9 juli 2021 (ECLI:NL:PHR:2021:713) dat HP niet verplicht zou kunnen worden om het gebruik van cartridges van andere leveranciers in haar printers te faciliteren. HP heeft een redelijk belang om dynamic security te gebruiken om daarmee namaak cartridges te kunnen weren.

Ook heeft HP een redelijk belang bij het installeren en gebruiken van besturingssoftware in HP-printers die de geheime code periodiek doet wisselen, omdat er wereldwijd sprake is van een strijd tussen fabrikanten die gebruik maken van een geheime code voor authenticatie en hackers die de geheime codes vroeg of laat weten te kraken.

HP handelt volgens de Procureur-Generaal dan ook niet onrechtmatig door het gebruik van de dynamic security in haar printers en het daarmee weigeren van eigen merk cartridges. Het beroep van 123inkt zou daarom in cassatie moeten worden afgewezen.

De Hoge Raad heeft op 28 december 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1950) de conclusie van de Procureur-Generaal overgenomen. De Hoge Raad wijst het beroep van 123inkt af en laat de uitspraak van het Hof in stand.