Kritiek AP op voorstel Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaren geuit tegen het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg. Het voorstel leidt tot grootschalige dataverzameling in de jeugdzorg, maar de AP geeft aan dat de noodzaak voor het gebruiken van deze privacygevoelige data nog niet voldoende is aangetoond.

30 jan. 2024

Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg

Het wetsvoorstel beoogt de beschikbaarheid van jeugdzorg te verbeteren. Het behelst de verplichting voor gemeenten om tot gezamenlijke regionale inkoop van specialistische jeugdzorg via jeugdregio’s over te gaan. Het wetsvoorstel regelt de gezamenlijke organisatie van kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en andere vormen van gespecialiseerde jeugdhulp. De regionale inkoop moet er voor zorgen dat deze vormen van jeugdzorg altijd en in voldoende mate beschikbaar zijn. Het voorstel is tevens dat de Nederlandse Zorgautoriteit gegevens kan gaan verzamelen voor het doen van onderzoek.

Ontbreken noodzaak verzamelen privacygevoelige gegevens

De AP maakt zich zorgen over het ontbreken van een goede onderbouwing voor de vergaande bevoegdheden die het wetsvoorstel met zich meebrengt. Bijzondere persoonsgegevens - zoals medische gegevens - en strafrechtelijke gegevens van jongeren en hun ouders, zouden namelijk kunnen worden opgevraagd bij gemeenten en hulpverlenende instanties. Deze informatie is erg privacygevoelig. Volgens de AP zal de overheid daarom goed moeten onderbouwen waarom zij zulke gegevens wil gebruiken. De noodzaak van het gebruik van deze privacygevoelige gegevens is volgens de autoriteit nog niet aangetoond.

De AP noemt zelf manieren om de beschikbaarheid van jeugdzorg te onderzoeken die minder ingrijpend zijn. Denk aan steekproefsgewijs onderzoek door te kijken naar de verdeling van wachttijden bij verschillende vormen van jeugdzorg of door het ontwikkelen van nieuwe statistiek. Verder maakt het wetsvoorstel volgens de AP niet duidelijk welke gezondheidsgegevens en strafrechtelijke gegevens er precies verwerkt zullen worden. De autoriteit onderstreept het belang van een duidelijke afbakening van welke gezondheidsgegevens en strafrechtelijke gegevens er worden gedeeld, omdat jongeren en ouders moeten weten waar zij aan toe zijn.

Vragen over gegevensverwerking? Neem dan gerust contact met ons op.