Nieuwe wet- en regelgeving en ander belangrijk IE-, ICT- en privacy-nieuws maart 2023

Er gebeurt weer het nodige in de wereld van ICT, IE en privacy. Wat komt er aan?

29 mrt. 2023
  • Voorstel Data Act: steeds meer gegevens worden door mensen en machines gegenereerd. Deze data kan worden gebruikt om innovatie en mededinging te bevorderen. Veel data is echter niet vrij toegankelijk. Om dit te veranderen heeft de Europese Commissie de Data Act voorgesteld. De Data Act moet de datastromen van de Europese interne markt een boost geven en de Europese data economie verstevigen. Op dit moment onderhandelt het Europees Parlement met de Raad van de Europese Unie over het definitieve wetsvoorstel.
  • Data Governance Act: de Data Governance Act bevat regels voor hergebruik van overheidsdata die beschermd is (denk bijvoorbeeld aan bedrijfsgeheimen en door IE-rechten beschermde gegevens). Het moet daarnaast ook makkelijker worden voor inwoners en bedrijven in de EU om hun data te laten gebruiken voor toepassingen van algemeen maatschappelijk belang. De Data Governance Act heeft dus als doel om veilige uitwisseling van data te vergemakkelijken. Vanaf 24 september 2023 zal de Data Governance Act van toepassing zijn.
  • Voorstel Europese Chipwet: de digitalisering heeft geleid tot een enorme toenname in de vraag naar chips. Chips zitten in allerlei apparaten zoals auto’s, laptops, wasmachines, smarthphones, laptops etc. In chips is wereldwijd een tekort. Om Europa een voorsprong te geven bij de productie van chips en daarmee de tekorten tegen te gaan, heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gedaan met een pakket aan maatregelen om dit te realiseren. Het Europese Parlement heeft akkoord gegeven voor dit voorstel en onderhandelt nu met de lidstaten verder over de implementatie.
  • Voorstel Verordening tot oprichting van Europese dataruimte voor gezondheidsgegevens: Dit voorstel beoogd de oprichting van een gemeenschappelijke Europese ruimte voor gezondheidsgegevens om het delen van gezondheidsgegevens tussen lidstaten makkelijker te maken. Deze gedeelde gezondheidsdata moeten bijdragen aan betere gezondheidszorg. Daarnaast moet deze verordening innovatie en onderzoek op het gebied van gezondheid bevorderen. Er zijn in het voorstel strenge regels opgenomen om gebruik te mogen maken van de gezondheidsgegevens. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie overleggen op dit moment over het voorstel.
  • Voorstel Wet inzake Cyberveerkracht: het wetsvoorstel Cyberveerkracht wil de cyberbeveilingsregels aanscherpen. Het doel van het wetsvoorstel is het versterken van de veiligheid van hardware- en softwareproducten. Hiermee moeten cyberaanvallen worden tegengegaan. Op 2 juni 2023 zal de Raad van de Europese Unie bij elkaar komen om de verdere voortgang van het voorstel te bespreken.
  • Digital services Act: de Digital Services Act (DSA) betreft een nieuwe set aan ingrijpende regelgeving voor digitale diensten in de Europese Unie. Er staan uitgebreide verplichtingen in voor online platforms die consumenten in aanraking brengen met goederen, diensten of content. Op 17 februari 2024 is de DSA van toepassing .
  • AI-Act: Europa ziet in AI veel goeds, maar ook risico’s. In dat kader heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel gepubliceerd om burgers te beschermen tegen de risico’s van AI en daarnaast innovatie te stimuleren voor AI-toepassingen. Dit wetsvoorstel wordt ook wel de AI-act genoemd. Het Europees Parlement onderhandelt nu over de precieze inhoud van de verordening. De Europese Unie streeft ernaar om voor het einde van 2023 een akkoord te hebben voor de AI-verordening. Zie voor meer informatie ook ons eerder verschenen nieuwsitem over de AI-Act.

Wij houden deze, en andere belangrijke ontwikkelingen voor u in de gaten.