Pictoright dagvaardt Meta wegens grootschalige auteursrechtinbreuk

Onlangs heeft de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Pictoright techbedrijf Meta – het bedrijf achter Facebook - gedagvaard wegens auteursrechtinbreuk. De organisatie stelt dat Meta zijn wettelijke verplichtingen tegenover de door Pictoright vertegenwoordigde beeldmakers niet nakomt.

30 jan. 2024

Meta moet volgens Pictoright een eerlijke vergoeding betalen voor het gebruik van beeld op hun sociale mediaplatformen. Meta is het moederbedrijf van Instagram en Facebook. Sinds de inwerkingtreding van de DSM-richtlijn zijn grote sociale mediaplatforms ook verplicht om een eerlijke vergoeding te betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content. Een groot deel van de content die gebruikers van sociale media uploaden en verspreiden wordt gemaakt door professionele fotografen, beeldend kunstenaar, illustratoren, ontwerpers of architecten. Hun werk wordt dan zonder hun toestemming op de platformen massaal gedeeld. Een eerlijke vergoeding is volgens Pictoright op zijn plek.

Pictoright wil met de procedure niet bereiken dat Meta wordt verplicht al het professioneel gemaakte beeld te verwijderen of te filteren, maar zij wil juist goede afspraken maken met Meta. Op die manier hoopt de auteursrechtenorganisatie dat de beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun massaal gedeelde werk op sociale mediaplatformen.