Nieuwsbrief

Elferink & Kortier Advocaten stuurt haar abonnees regelmatig een nieuwsbrief. Daarin berichten wij over interessante nieuwtjes, relevante wijzigingen in wetgeving en spraakmakende jurisprudentie. Zo bent u dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen in IE-, ICT- en Privacyrecht. Klik op de link die onderaan op onze website staat om u ook aan te melden voor de nieuwsbrief.

Intellectueel eigendom

Architect en Auteursrecht

29 jan. 2020

Kan een architect zich verzetten tegen aantasting van zijn bouwwerk met een beroep op zijn auteursrechten? De Hoge Raad oordeelde dat de auteursrechtelijk beschermde trekken van het oorspronkelijke bouwwerk mogen worden aangetast, indien daar een goede reden voor is. Een goede reden is bijvoorbeeld een verandering van de gebruiksfunctie van een bouwwerk na verloop van tijd. Mirjam Elferink en Laura de Bont van Elferink & Kortier Advocaten schreven over deze kwestie voor het Tijdschrift Bouwrecht. Zij geven daarin onder meer een overzicht van de rechten van de architect.

Lees verder

Kennissessies voorjaar 2020

29 jan. 2020

Heeft u zich al aangemeld voor onze kennissessies?

Lees verder
Privacy

Het recht op informatie: een botsing tussen AVG en Archiefwet?

29 jan. 2020

‘Overheden’ zijn op grond van de Archiefwet verplicht om diverse (digitale) documenten te archiveren en voor langere tijd in een archief te bewaren. Archiveren houdt meer in dan alleen het bewaren van informatie. Het brengt ook mee dat informatie op duurzame wijze toegankelijk – en dus in beginsel openbaar - wordt gemaakt en gehouden. Niet alle informatie wordt echter blijvend bewaard. Voor overbrenging naar een zogenaamde archiefbewaarplaats dient de archiefinstelling daar eerst een selectie in te maken. Overigens dient het begrip ‘overheid’ in dit verband ruim te worden opgevat. Ook ziekenhuizen of onderwijsinstellingen vallen, voor zover zij een publieke taak uitvoeren en in die zin een ‘bestuursorgaan’ in de zin van de Algemene wet bestuursrecht zijn, onder dat begrip en hebben dus een (gedeeltelijke) archiefplicht op grond van de Archiefwet.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Auteursrecht op aan de muur getapete banaan?

20 dec. 2019

Grote kans dat u het bananenkunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Cattelan onlangs voorbij hebt zien komen: een banaan die met tape aan de muur is geplakt. Het kunstwerk is voor maar liefst 120.000 dollar verkocht. Een Nederlandse studente beweert echter dat zij het idee van de getapete banaan al in 2013 bedacht heeft. Zou het kunstwerk van Cattelan een inbreuk op haar auteursrecht kunnen zijn?

Lees verder
ICT-recht

Europese cloud: een alternatief voor de Amerikaanse en Chinese datahonger?

20 dec. 2019

Het Financieele Dagblad berichtte op 12 december 2019: “Nederland doet er verstandig aan zijn digitale afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese bedrijven te reduceren en zich zo snel mogelijk aan te sluiten bij de bouw van een alternatief, Europees cloudnetwerk”. Deze oproep deed Peter Batt, de hoogste ambtenaar voor IT-beleid bij de Duitse rijksoverheid. Ons inziens is de komst van een dergelijk alternatief toe te juichen. Europese afnemers van digitale diensten moeten immers voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Amerikaanse en Chinese aanbieders kunnen dat echter niet altijd garanderen. Een Europees cloudnetwerk zal daarentegen betere privacywaarborgen moeten bieden.

Lees verder
Intellectueel eigendom

Inval bij uw organisatie vanwege het gebruik van illegale software; Wat te doen?

19 nov. 2019

Het Financieele Dagblad (FD) kopte op 18 november jl. het volgende: “Jaarlijks honderd invallen bij concerns wegens illegale software”. Het FD deed onderzoek naar de aantallen invallen bij Nederlandse bedrijven en winkels wegens verdenking van het gebruik van illegale software. De claims die bedrijven krijgen lopen in veel gevallen op tot enkele tonnen, zo blijkt uit het onderzoek. Hoe werkt dit en wat kunt u in zo’n geval het beste doen?

Lees verder
ICT-recht

Aansprakelijkheidsbeperking in een ICT-contract; Vonnis over uitleg van het exoneratiebeding

19 nov. 2019

Op 16 oktober jl. heeft de rechtbank Amsterdam een uitspraak gedaan in een geschil over een exoneratiebeding in een ICT-overeenkomst tussen Ctac (ICT-leverancier) en Leaseweb (hostingprovider). Ctac stelde in die kwestie dat het exoneratiebeding zo moet worden uitgelegd dat partijen aansprakelijkheid voor álle vermogensschade hebben uitgesloten. De rechter gaat daar echter niet in mee, en veroordeelt Ctac (onder meer) tot het betalen van een schadevergoeding van ruim €1,25 miljoen aan Leaseweb. Hoe kwam de rechter tot dit oordeel?

Lees verder
Privacy

Persoonsgegevens verwerken; is het altijd slim om toestemming te vragen?

19 nov. 2019

In onze praktijk lopen we er vaak tegen aan; cliënten die aan allerlei betrokkenen toestemming vragen om hun persoonsgegevens te mogen verwerken. Is dat wel altijd verstandig?

Lees verder
ICT-recht

Gebrekkige informatie in apps; wie is er verantwoordelijk?

19 nov. 2019

Voor iedere toepassing lijkt er tegenwoordig wel een app te zijn ontwikkeld die men op zijn of haar telefoon kan gebruiken. Maar wat als die apps onjuiste informatie tonen? Dat de gevolgen van onjuiste informatie groot kunnen zijn, blijkt wel uit een zaak die recent bij het Gerechtshof Den Bosch is voorgekomen. Wie draait er op voor de schade die ontstaat als de gebruiker uitgaat van onjuiste informatie die in de app wordt getoond?

Lees verder
Intellectueel eigendom

(Mislukte) automatiseringsprojecten: hoe een conflict te voorkomen?

15 okt. 2019

Automatiseringsprojecten kunnen tijdrovende, complexe en kostbare projecten zijn. Goede afspraken die nauwgezet worden vastgelegd in een overeenkomst zijn daarbij onontbeerlijk. Helaas verlopen automatiseringen in de praktijk niet altijd vlekkeloos. Vaak is voor afnemers niet duidelijk wat van IT-leveranciers mag én kan worden verwacht. Van cliënten krijgen wij regelmatig de vraag hen bij te staan in een conflict over een mislukte automatisering. Dergelijke conflicten zijn vrijwel altijd complex en lastig te doorgronden. Bovendien, niets is zo vervelend als een conflict. Vaak streven partijen tegenovergestelde belangen en doelen na. Hoe kunt u voorkomen dat automatiseringsprojecten mislukken? Wat als het resultaat niet aan uw verwachtingen voldoet? Voor zowel afnemer als automatiseerder is het goed om te weten dat de rechter in geschillen over mislukte automatiseringen de prestatie van de IT-leveranciers vaak aan de hand van hun zorgplicht beoordeeld. Wat houdt die zorgplicht in?

Lees verder